Πίνακας Ελέγχου

Υψηλή Αντίθεση
Διαβάθμιση Γκρι
Μέγεθος Γραμμάτων
Γραμματοσειρά Δυσλεκτικών
espa

ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ:   ε λ    e n

Πώς λειτουργεί μία μπαταρία;

24/03/2016

   Ο ρόλος της μπαταρίας είναι να αποθηκεύει ηλεκτρισμό για μελλοντική χρήση αναπτύσσοντας τάση από τη χημική αντίδραση που συμβαίνει μεταξύ των δύο ανόμοια υλικά, όπως π.χ. οι θετικές και οι αρνητικές πλάκες εμβαπτίζονται στον ηλεκτρολύτη, δηλ. στο διάλυμα θειικού οξέος και νερού.

   Σε μία μπαταρία μολύβδου οξέος, η τάση είναι περίπου 2 Volt ανά στοιχείο, για συνολικά 12 Volt. Ο ηλεκτρισμός αρχίζει να ρέει από την μπαταρία μόλις δημιουργηθεί κύκλωμα μεταξύ των θετικών και των αρνητικών ακροδεκτών. Αυτό συμβαίνει όταν οποιοδήποτε φορτίο το οποίο χρειάζεται ηλεκτρισμό, όπως π.χ. ένα ραδιόφωνο, συνδεθεί με την μπαταρία. Λίγοι από εμάς γνωρίζουμε πως μια μπαταρία μολύβδου οξέος λειτουργεί σε μια συνεχή διαδικασία φόρτισης και αποφόρτισης. Όταν μια μπαταρία συνδεθεί με το φορτίο το οποίο χρειάζεται ηλεκτρισμό, όπως είναι ο εκκινητής του οχήματος τότε ρέει ρεύμα από την μπαταρία και η μπαταρία αρχίζει να αποφορτίζεται.

    Στην αντίστροφη διαδικασία, η μπαταρία φορτίζεται όταν το ρεύμα ρέει πίσω στην μπαταρία αποκαθιστώντας έτσι τη χημική διαφορά μεταξύ των πλακών. Αυτό συμβαίνει όταν οδηγείτε χωρίς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας και ο εναλλακτήρας επιστρέφει ρεύμα πίσω στην μπαταρία. Όταν η μπαταρία αποφορτίζεται, οι πλάκες μολύβδου από χημικής άποψης είναι πιο όμοιες μεταξύ τους, το οξύ εξασθενεί και η τάση πέφτει. Στο τέλος η μπαταρία είναι αποφορτισμένη σε τέτοιο βαθμό, που δεν μπορεί πλέον να προσφέρει ηλεκτρισμό με κατάλληλη τάση.

    Μπορείτε να επαναφορτίσετε μια αποφορτισμένη μπαταρία, τροφοδοτώντας ρεύμα πίσω στην μπαταρία. Μια πλήρης φόρτιση αποκαθιστά τη χημική διαφορά μεταξύ των πλακών και η μπαταρία είναι έτοιμη να αποδώσει στο άριστο. Αυτή η μοναδική διαδικασία αποφόρτισης και φόρτισης στην μπαταρία μολύβδου οξέος σημαίνει πως η ενέργεια μπορεί να φεύγει και να ανακτάται ξανά και ξανά. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως κυκλική ικανότητα της μπαταρίας.

link :